Terveelliset elämäntavat

"Tie uimariksi ei kulje kaakeleita laskien"

Seurana Pieksän Kuutit, osana harjoittelua, neuvovat ja ohjaavat nuoria terveisiin elämäntapoihin.Nuorilla tarjotaan oikeanlaista tietoa ravinnosta, levosta, liikkumisen määrästä sekä päihteisiin suhtautumisesta.

Terveiden elintapojen edistäminen

Seura haluaa kasvattaa ja kannustaa urheilijoitaan terveellisiin elintapoihin. Seuran nuoret tietävät päihteiden ja tupakan käytön haitat ja kokevat päihteettömyyden tärkeäksi arvoksi. Valmentajat käy nuorten kanssa rakentavaa keskustelua päihteettömyydestä ja sen merkityksestä urheilusuorituksiin ja elämäntapaan. Nuorten valmennusryhmät ovat sisällyttäneet myös päihteettömyyden omiin pelisääntöihinsä.

Seuran harjoituksissa, leireillä tai kilpailupaikoilla eivät seuraa edustavat ole alkoholin vaikutuksen alaisena, krapulassa eivätkä polta tupakkaa, käytä nuuskaa tai juo energiajuomia.

Jokainen Kuutti on oman lajinsa ja seuransa edustaja niin kotialtaassa kuin kilpailumatkoilla. Seuran kilpauimarit ovat omalla harjoittelullaan esimerkkinä nuoremmille uimareille. Yhtälailla he ovat esimerkkinä terveissä elämäntavoissa. Terveisiin elämäntapoihin kuuluu

• päihteettömyys ja savuttomuus
  • tasapainoinen ravinto
  • riittävä uni ja lepo

Seuran tapahtumissa tai kisamatkoilla ei tupakoida eikä käytetä nuuskaa, alkoholia tai huumaavia aineita ei myöskään urheilussa kiellettyjä aineita (doping) tai energiajuomia. Tämä sääntö koskee niin lapsia kuin aikuisiakin. Kuka tahansa seuran toiminnassa mukana oleva voi seuran tapahtumissa koska tahansa puuttua päihtyneen henkilön toimintaan.

Terveet elämäntavat ja päihteettömyys ovat kirjattu seuran toimintalinjaan sekä kilpauimareiden pelisääntöihin.

Huomionosoitukset ja palkinnot

2015 Valio Akatemian stipendi (ravitsemusluento)

2016 Tervis - seuraksi hyväksyminen (Nuorisokasvatussäätiö)

2016 Kasvata Urheilijaksi - stipendi 2000€ (VALO ja Alko)

2018 Menkkahaaste 1000€

Yhteisiä tapahtumia uimareille ja vanhemmille

Teemailta Ravintoluento (Valio Akatemia) 12.12.2015

Teemailta Urheilulliset elämäntavat (Etelä-Savon Liikunta/ Kalle Husso) 7.11.2016

Teemailta Kasva Urheilijaksi - luento (Antti Rantanen) 18.2.2018

Teemailta Urheilijan ravinto 11.9.2018

Verkkokoulutus Antidopingsäännöstö 18.11.2019 Puhtaasti paras

Tietoa ja tukea oikeisiin valintoihin

Harjoittelun tueksi, niin uimarille kuin vanhemmallekin, sivuille kootaan tärkeitä linkkejä, joiden kautta saa tietoa terveellisistä elämäntavoista. Kova uintiharjoittelu ei takaa menestystä, vaan lepo ja ravinto ovat yhtä tärkeitä elementtejä valmistautumisessa.

UUTTA! UKK-instituutin ravitsemusluento

LINKKI Nuorisokasvatussäätiö - Tervis-ohjelma

LINKKI Nuoren urheilijan ravitsemus - Martat

LINKKI Terve Urheilija - sivusto (erityisesti Kymppiympyrä ja Urheilijan ravitsemus)